måndag 15 november 2010

Svensk valrörelsedemokrati

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap i Göteborg.


– Vi säger att vi har en så stark folkrörelsedemokrati i Sverige, men tittar man på hur det faktiskt går till så överlåter man väldigt mycket makt till valberedningen som då ska lägga fram ett förslag och det förslaget ska kongressen bara konfirmera. Väldigt toppstyrt, det vi kallar svensk valrörelsedemokrati.

2 kommentarer:

  1. Helt rätt Kiomars, vi har all anledning att sätta valberedningsdemokratin under luppen.

    Min erfarenhet är att det som skulle kunna varit en spännande och fri debatt om vilka vår representanter skall vara ersätts av att vi nominerar favoriter till valberedningen som sedan bakom lyckta dörrar för den politiska diskussionen.

    Vänd på den praxisen, ta debatten om politiken öppet i organisationen, låt de nominerade tala om var de står i politiska frågor och låt valberedningens arbete vara en formalitet där listor sätt samman och kandidaterna informeras och tillfrågas. Som det är nu är valberdningen ett maktorgan. Det är inte bra.

    SvaraRadera
  2. Anders! Vi måste ta upp denna diskussion nu när alla, efter valförlusten är på hugget! Vi kan inte kalla oss demokrater när demokratin lyser med sin frånvaro! Valberedningarna styrs ibland av "Underground-valberedningar" och några gamlingar som har inte gjort något annat i sitt liv utan att livnära sig som arvoderade politiker. Vem vill lämna ifrån sig sitt"jobb" till en annan även om han/hon besitter högre kompetens och idérikedom?

    SvaraRadera