lördag 29 januari 2011

Vem är en arbetare idag?

Vem är en arbetare idag? Det är troligtvis den enkla frågan som vi behöver hitta ett gemensamt svar på. Det är viktigt för en aktiv medlem i arbetarrörelsen att känna till sin historia och ideologi bakom den facklig politiska samverkan! Socialdemokratiska arbetarpartiet bildades 1889. Grunden lades genom August Palms tal ” Hvad vilja socialdemokraterna?" redan 1881. Bakom bildandet stod fackföreningar, sjuk- och begravningskassor och olika socialistiska grupper. Nio år senare skapades LO där Socialdemokraterna stod som en av grundarna. Dessa två organisationer har sedan dess varit tätt sammanlänkade. Vem som skapade vem blir samma fråga som vad som kom först ”Hönan eller Ägget”.

Den facklig politiska samverkan har på många sätt fungerat välfungerande men de senaste åren har det hänt förändringar.
Jag upplever idag att rollfördelningen mellan LO och Socialdemokraterna är otydlig. Deras olika roller måste förtydligas. LO och SAP är två skilda organisationer som står på egna ben. Men ska samverka, hjälpa varandra för våra gemensamma mål! Det säger till och med företrädare till LO.
LO och SAP behöver uppdatera och reformera sig för att anses vara attraktiva för 2000-talets Sverige. Vi bör ställa frågan: Vad är facklig-politisk verksamhet? LO är en arbetsgivarorganisation som ska driva sina medlemmars intresse. Socialdemokratins uppgift är att arbeta för en utveckling. ”Politik är att vilja”. Genom det nära arbetet där rollerna är otydliga riskerar vi få beslutsfattare som sitter på två stolar, dubbla lojaliteter.   Partiet som inte styr sig själv har blivit handlingsförlamat. Vi har inte haft kraft att motverka försämringar av vården, skolan och andra områden som, är hjärtefrågor!
Samarbetet mellan SAP och LO är numera statiskt istället för att vara dynamiskt!
Vi måste höja taket och diskutera öppet dessa viktiga frågor utan personangrep och hot!
Vi måste definiera begrepp ”arbetare”, ”företagare”, … i dagens samhälle!
Vi måste hitta nya umgängesformer. Vi måste inkludera i stället för att exkludera. Framförallt måste vi kunna ha en gemensam bild av vad och vem som är en arbetare idag!

Kiomars Heydar
Socialdemokrat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar