torsdag 8 juli 2010

Asylsökande barns situation

Lånad text från "Barnets bästa främst" för att stödja:

Dublinförordningen är en EU-regel som styr vilket land som har ansvar för en asylprövning. Normalt blir det land där barnet har ansökt om asyl eller vistats ansvarig för prövning. Detta innebär att den som tar sig vidare till Sverige eller ett annat EU-land inte får sina asylskäl utredda i det landet utan sänds tillbaka till första asylland.

I förordningen finns dock utrymme för länderna att göra undantag och ta över ansvaret för prövningen av asylansökan. Utgångspunkten för Dublinförordningen är att alla länder inom EU har ett likvärdigt system för asylprövning och flyktingmottagande. Det är ingen som hävdar att det är så det ser ut i verkligheten.

Asylsökande vittnar om inhumana levnadsförhållanden i flera EU-länder, förhållanden som tvingat dem att fly en andra gång. Deras historier skiljer sig åt, men återkommande är beskrivningar av hur de nekats att söka asyl, levt utan tak över huvudet, suttit inlåsta långa perioder under fängelseliknande förhållanden och utsatts för kränkande behandling och våld av myndighetspersoner. Detta strider emot flera internationella överenskommelser. Kränkningarna får allvarliga konsekvenser för asylsökande i allmänhet men för barn i synnerhet.

Överföringar av barn till sådana förhållanden som beskrivits strider mot de åtaganden Sverige förbundit sig till genom ratificeringen av Barnkonventionen. Tillämpningen av Dublinförordningen tar inte hänsyn till barnets bästa och innebär i praktiken att barn som redan upplevt krig, förföljelse och andra svåra förhållanden utsätts för ytterligare trauman. Detta då de skickas till otrygga levnadsförhållanden och rycks upp från den plats där de skapat ett sammanhang.

Vi menar att regeringen och Migrationsverket har ett ansvar för alla de barn som sökt sig till Sverige för att få skydd. Detta ansvar gäller för både ensamkommande barn och barn i familjer. Situationen är akut och handlingsutrymme att agera finns såväl politiskt som inom Migrationsverket.



Vi kräver därför:

Att barn ska undantas Dublinförordningen såvida följande inte kan garanteras vid överföring till första asylland

* varm och trygg bostad
* säker skolgång
* hälso- och sjukvård
* mat och ekonomisk trygghet
* skydd från våld och övergrepp
* skydd från godtyckligt frihetsberövande
* rätten att söka asyl
* rätten till en rättssäker asylprocess
* rätten att komma till tals
* och barnets bästa i övrigt

www.barnetsbastaframst.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar