lördag 14 augusti 2010

Carl Bildt är tyst!

Sakineh Mohammadi Ashtiani 43 år gammal är dömd att stenas till döds i Iran. Hon är anklagad för att ha varit otrogen och att ha medverkat till mordet på sin man. Med tortyr har hon tvingats att erkänna brotten. Hon har tidigare blivit piskad och hållits fängslad och nu har domstolen beslutat att hon skall stenas till döds.

Hennes advokat, Mohammad Mostafai, flydde nyligen från Iran av rädsla för repressalier, på grund av att han pratat med utländska medier. I samma stad, Tebriz, finns det ytterligar tre andra kvinnor, Maryam Ghorbanzadeh, Kobra Babai och Azar Bagheri som väntar på samma öde, stening.

Steningarna har orsakat avsky och protester i många länder. Brasilien har erbjudit henne asyl om hon släpps, USA:s utrikesminister, Hillary Clinton har krävt Sakinehs frihet,Tyskland likaså, Amnesty International har protesterat och en lång rad andra människorättsorganisationer har fördömt dödsdomen.

Min fråga är: Varför Sverige är så tyst? Varför agerar inte Carl Bildt? Stening är ett barbariskt straff som används för att förtrycka kvinnor. Det är viktigt att Sverige ställer sig på de svagas sida och protesterar mot förtryck och ojämställdhet, var än i världen detta sker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar