måndag 2 augusti 2010

Hur kan ett krig vara heligt?

HUR KAN ETT KRIG VARA HELIGT?
Under människans historia har många krig döpts till heliga krig. D v s krig i Guds namn! För det mesta har krigförarna hänvisat till olika religioner och egna tolkningar för att rättfärdiga krigen. Detta trots att ingen religion och ingen profet propagerar för krig. Till exempel ordet Jihad i Islam betyder inte heligt krig utan ansträngning och då menar man att en muslim skall anstränga sig för att rättvisa skall råda! Det står ingenstans att denna ansträngning betyder att döda och dödas för Guds skull! I Europa (och andra världsdelar) har vi, alltifrån antikens tid, medeltiden (Korstågen) och i den moderna tiden (Bosnien, Irland), många exempel på heliga krig eller krig med anknytning till religion. Mullorna i Iran och Saddam i Irak har redan utkämpat sina heliga krig. Talibaner i Afghanistan och Pakistan håller på sina heliga krig, Nord Korea hotar med heligt krig, mm… Öga för öga tand för tand!? Känns det igen?
Det sägs att i ett krig finns det ingen vinnare. I ett krig är offren för det mesta civila människor. De flesta som dör är barn och kvinnor. Minst två gånger så många som dör blir skadade. En del av dem skadade som överlever blir invalider resten av livet. I ett krig förstörs nationernas kapital, resurser och infrastruktur. I ett krig förlamas produktionen och folk förlorar sitt jobb och möjligheten att försörja sig själva och sin familj. I ett krig kan vattenmagasinen förstöras och smittsamma sjukdomar spridas. Sjukvården, utbildningsväsendet, floran och faunan får stryk.
Mänskliga rättigheter, demokrati och t o m respekt för nationernas egna lagar försvinner delvis eller helt under ett pågående krig. All protest mot kriget tolkas som samarbete med fienden och kan leda till fängelse eller avrättning!
Många bär på hemska minnen som plågar i decennier efter ett krig.
Hur kan ett krig vara heligt? Vi skall avsatta den Gud som blir nöjd när människor lider!
Vi som bor i en demokrati och i fred har möjlighet och ansvar för att göra vårt bästa för världsfreden. Vårt bistånd kan vara hjälp till demokratiutveckling, förbättring av utbildning i utvecklingssyfte och egenförsörjning. Ge information och skapa kunskap om mänskliga rättigheter i andra känsliga områden i världen. Så länge ett krig pågår lever ingen tryggt på jorden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar